#
Actueel

Column Open Club: Dion Poper - Cicero

30 maart 2021

Proost! Op de Open Club

Een waardevolle dag beleven, dat is waar het om draait bij de dagvoorzieningen van Cicero Zorggroep. En dat is ook waar we naartoe streven met de Open Club. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat we alle inwoners van Klimmen in hun eigen kracht kunnen zetten, en dat geldt voor zowel jong als oud.

Met de bezoekers van onze dagvoorzieningen (voor ouderen) kijken we vooral naar wat iemand wél nog kan. Én wil, natuurlijk. Deze benaderingswijze noemen we ook wel positieve gezondheid. We gaan samen met bezoekers in gesprek over vroeger en halen dan verhalen en herinneringen op over hobby’s en interesses. Zo vertelde een meneer me laatst dat hij vroeger elke zondag op de voetbalclub te vinden was. “Dan keken we naar de wedstrijd en dronken we achteraf een lekker pilsje in de kantine. Helaas gaat dat al een tijdje niet meer”, vertelde hij.

Met de Open Club kunnen we hier verandering in brengen. Door onze dagvoorziening in Klimmen bij de Open Club te organiseren, kunnen we de dagbesteding van bezoekers goed combineren met het verenigingsleven in de buurt, zoals de voetbalclub. Wij zorgen voor eventuele begeleiding, zodat zij kunnen genieten van hun hobby’s en interesses van vroeger.

Zo kan iemand die vroeger zelf muziek maakte bijvoorbeeld meeluisteren met een repetitie van de harmonie. Iemand die vroeger altijd graag in zijn eigen moestuin werkte kan dit nu op de Open Club doen, met andere bezoekers óf bijvoorbeeld samen met een van de kinderen van de basisschool. En zo kunnen we het natuurlijk ook mogelijk maken dat iemand weer gezellig kan proosten in de kantine van de voetbal- of tennisclub. Zodra deze van de overheid weer open mag, natuurlijk.

Door verbinding te zoeken met de verenigingen en ieders krachten te bundelen, kunnen we met de Open Club nieuwe deuren openen voor onze bezoekers. En natuurlijk ook voor de mantelzorgers, die zo wat meer rust en tijd voor zichzelf kunnen nemen.

Zo kunnen we er straks met z’n allen aan bijdragen dat ouderen in Klimmen zo lang mogelijk op een veilige manier thuis, in hun eigen omgeving, kunnen blijven wonen.